
אתחיל בווידוי: אני מאזין קבוע לרשת ב’, בעיקר בשעות הבוקר, שלא לדבר על ימי לחימה. מקווה שהרפורמה ברשות השידור תפסח על אנשי הביצוע ברשת ב’ (מגישים, עורכים וכתבים), אבל על דבר אחד אני לא בטוח שאני רוצה שתפסח הרפורמה – על הרי”ש המתגלגלת.
בתור קריין מקצועי, האזנתי לאינספור מבזקי חדשות בחיי ברשת ב’ וגם ברדיו האזורי. ההבדלים בין המבזקים בקול ישראל לבין המבזקים ברדיו האזורי, לא מעטים. השקט והממלכתיות מול מוסיקת הרקע והיעדר הרשמיות, וכחלק ממנה, היעדר הרי”ש המתגלגלת. הגדילו לעשות ברשת ב’ והכניסו למעגל הקריינים שלהם מגישים שאינם משמיעים רי”ש מתגלגלת ביומיום, או כאשר הם מגישים יומני חדשות.
קריין מקצועי מקול ישראל שאיתו שוחחתי לאחרונה, הסביר לי שהרי”ש המתגלגלת היא אבן יסוד בקריינות המבזקים. הדרישה המפורשת של רשות השידור היא להגות את האות רי”ש באופן מסולסל, כשזה מגיע למבזקים בכל שעה עגולה ובכל מחצית השעה.
אני לא נגד הרי”ש הארכאית, אבל לא בכל תנאי
אל תחשבו שבתור קריין אני נגד רי”ש מתגלגלת, אבל אני בספק אם היא מתאימה לכל אחד. אם כבר ניגשתם לתיק העבודות שלי, בוודאי שמעתם כמה עבודות שביצעתי. אם הייתה בכולן אותה רי”ש מתגלגלת, זה בוודאי היה נשמע לכם מוזר. הרי אני לא איש של רי”ש מתגלגלת.
ובכל זאת, בכמה קבצים שלא העליתי לכאן, ביצעתי כמה הקלטות ניסיון עם רי”ש מתגלגלת. התוצאה, בעיניי, מעט מביכה, בעיקר מכיוון שזה לא מתאים. אני בעד לקחת את תחום הקריינות קדימה, וכמו שכיום אחוז נמוך מאוד מהאנשים בישראל מדבר עם אותה רי”ש ארכאית, כך יש לבצע עבודות קריינות עם רי”ש יומיומית ופשוטה יותר. מי שעדיין מבטא רי”ש מתגלגלת, צריך להמשיך לבטא אותה, אבל מי שלא, אין צורך לאלץ אותו לעשות זאת.
עם זאת, אני לא ממליץ לזנוח את כללי העברית. כל מי שתופס מעצמו קריין מקצועי צריך להקפיד על כללי העברית בקריינות שלו, לעבור כמה פעמים על הטקסט לפני ביצוע קריינות ולבצע את העבודה באופן מושלם, גם אם מדובר “רק” בקריינות קטנה, או קריינות צליל המתנה עסקי.